A WESSLING Hungary Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezésében megvalósuló konferenciára több mint 300 résztvevő, 30 kiállító érkezett, 57 előadás hangzott el, részt vettek a hatóságok vezetői és az illetékes minisztériumok képviselői, a független vizsgálólaboratóriumok, valamint az élelmiszeripar (gyártók, szolgáltatók, forgalmazók) legfontosabb reprezentánsai is. A számoknál sokkal fontosabb, hogy az élelmiszer-biztonság legjelentősebb kérdéseit sikerült körbejárni a kiállításon. A REFERTIL-projektről Edward Someus tartott lebilincselő előadást, a projekt koordinátora a kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, és a WESSLING-gel közös standon mutatták be a legfontosabb információkat.

Az előadás fővédnöke Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár volt. Dr. Bognár Lajos, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta a teljes élelmiszerláncra kiterjedő tudományos kockázatbecslés, kockázatalapú ellenőrzési rendszer fontosságát is. Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke szép ünnepnapnak nevezte a Hungalimentaria 10. rendezvényét, amelynek a NÉBIH immár a huszadik éve a társszervezője. A Hungalimentaria ugyanis az egyik legfontosabb szakmai fórum a vizsgálólaboratóriumok, a hatóságok és a döntéshozók számára, a tapasztalatcsere előremozdítja az élelmiszer-biztonság ügyét. Dr. Zanathy László, a rendezvényt szervező WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium ügyvezető igazgatója ugyancsak a szakértők, a laboratóriumi dolgozók, a jogszabályalkotók együtt gondolkodását emelte ki a Hungalimentaria legfőbb céljaként. „Mindannyian szeretnénk minél hosszabban, egészségesen élni – ennek egyik legfőbb záloga, hogy az élelmiszereink biztonságosak legyenek” – mondta el Zanathy László.

Edward Someus, a Terra Humana Kft. vezetője egy Magyarországon eddig kevésbé ismert, ám annál nagyobb jövő előtt álló termékről, a bioszénről beszélt. A Refertil elnevezésű, magyar vezetésű, európai projekt célja az élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosítása a talaj revitalizációjának és termőképességének növelésének érdekében. A többek között állati csontból, pirolízis útján készült bioszén magyarországi gyártása részleges megoldást jelenthet az uniós élelmiszeripar egyik legfontosabb alapanyagát jelentő és az Európai Unió stratégiai importtermékének számító foszforkitettség enyhítésére és a műtrágyák használatának visszaszorítására is, valamint hozzájárulhat az élelmiszer-biztonság növeléséhez. A második napon Edward Someus ugyancsak lehetőséget kapott arra, hogy bemutathassa a nagy jövő előtt álló terméket, a bioszenet. Ezúttal európai és hazai dimenziókban is vázolta a bioszénnel kapcsolatos lehetőségeket.

A REFERTIL-projektet poszterrel és rengeteg szóróanyaggal is népszerűsítettük a kiállításon.

A Hungalimentaria konferenciát és kiállítást immár húsz éve rendezik meg. A 2015-ös volt az eddigi legsikeresebb tanácskozás, amely a Refertil-projekt szempontjából is fontos eredményeket hozott: amellett, hogy több, mint háromszáz résztvevő ismerkedett meg a projekttel, sikerült személyes kapcsolatot is kialakítani a hatóság, a minisztériumok vezetőivel is, akik ugyancsak jelentős érdeklődést mutattak a bioszén iránt. A média szintén nagy felületet adott a Hungalimentaria kiállításnak, amely a Refertil magyarországi disszeminációjában is igazi mérföldkőnek számított.

A 2015-ös Hungalimentaria sajtóvisszhangja

A WESSLING Hungary Kft. és a NÉBIH által szervezett Hungalimentaria konferencia és kiállítás rendkívül sikeres volt, a tanácskozás jelentőségét a sajtó is felismerte mind a konferencia beharangozása, mind pedig az arról való beszámolók terén. A Magyar Távirati Iroda hírét számos médium átvette, az eseményről végig tudósított a konferencia médiapartnere, az Élelmiszer Online, cikket közölt az Origo, rádióinterjúk készültek, és megszámlálhatatlan kisebb orgánum is hírt adott a Hungalimentariáról. A teljesség igénye nélkül íme néhány megjelenés:

Category: 
Biochar

Things