A bioszén növényi és/vagy állati eredetű biomasszából vagy szerves hulladékból előállítható stabil anyag, amelynek a környezetkímélő mezőgazdaságban számos alkalmazása ismert. A bioszenet reduktív körülmények között állítják elő. Fontos, hogy jól körülhatárolt és szabályozott minőségű legyen. A bioszenet  a talaj fizikai és/vagy kémiai és/vagy biológiai tulajdonságainak javítására használják, illetve arra, hogy erősítsék a talaj aktivitását. A bioszén gyártásra számos szerves anyag használható különböző fenntarthatósági kritériumok függvényében: például nem lehet, hogy olyan nyersanyagból állítsanak elő bioszenet, amely egyébként emberi fogyasztásra, állati takarmányként vagy növények tápanyag-utánpótlására használható. Továbbá fontos, hogy az alapanyag környezeti és klímavédelmi szempontból fenntartható forrásból származzon.

Az „ABC” - Animal Bone bioChar (Állati csontból előállított bioszén)  magas kalcium-foszfát és alacsony széntartalmú apatit ásványi termék, amely makroporózus és lassú kioldódású természetes bio P-trágya.

Az „ABC”-t élelmiszer minőségű, 3-as kategóriába sorolt állati csontokból állítható elő 600-650ºC fokon, szenesítési eljárással, reduktív körülmények között, környezetbarát és fejlett zéró emissziós technológiával.

Az „ABC” nagyrészt magas foszfortartalmú hidroxilapatit szervetlen ásványból valamint szén összetevőből áll.  Alacsony széntartalma van, de akár 30%-ban tartalmazhat P2O5t, melyből a foszfor fokozatosan tud hasznosulni. Az ABC makroporózus szerkezetű, amely alkalmassá teszi arra, hogy a talajban növelje a mikrobiológiai aktivitást, továbbá jó nedvességmegkötő és makromolekuláris szerves tápanyagot visszatartó képességgel rendelkezik.

A “PBC” (Plant based biochar) növényi alapú bioszén magas stabil széntartalmú, mikro- és mezoporózus szerkezetű talajjavító termék, amelynek viszonylag magas nedvesség- és tápanyagmegtartó, valamint szénmegkötő képessége van, de talaj-trágyázó hatása gazdasági szempontból elhanyagolható.

A növényi alapú bioszenet 450-550 ºC fokon, reduktív körülmények között, zéró vagy közel zéró emissziós kibocsájtás mellett állítják elő.

A növényi alapú bioszenet (PBC) elsősorban talajjavításra, a csontlisztből gyártott bioszenet (ABC) pedig organikus foszfor tápanyag, illetve szintén talajjavításra használják. A megfelelően előállított bioszén alkalmas a talaj természetes egyensúlyának helyreállítására, gazdaságilag jövedelmezővé tudja tenni a növénytermesztést azáltal, hogy javítja a növények aszálytűrő képességét, a talaj termőképességét és a növénytermesztési jellemzőket.

Category: 
Biochar

Things