Kérdőív a bioszén és komposzt fogyasztói elfogadottságának értékelése

 
1 Bevezetés 2 I. 3 II. 4 III. 5 IV.

 

Köszönjük, hogy segíti munkánkat azzal, hogy kitölti az alábbi, bioszénnel és komposzttal kapcsolatos kérdőívet. A kérdőív célja, hogy az EU műtrágyákról szóló rendeletének felülvizsgálata kapcsán segítsen meghatározni a bioszén és komposzt termékek lehetséges piacát.

A kérdőív kitöltése maximum 15 percet vesz igénybe. A kitöltés anonim, minden összegyűjtött információt szigorúan bizalmasan kezelünk.

A kérdőív három részből áll egy, a kitöltőről szóló általános részből, valamint a bioszénről és a komposztról szóló részekből.

A kérdőív kitöltése során összegyűjtött adatokat az alább felsoroltak vizsgálatára fogjuk használni:

  • A bioszén és komposzt fogyasztói elfogadottságának értékelése.
  • A REFERTIL bioszén és komposzt technológiáinak társadalmi-gazdasági elemzése és használhatósága.
  • Annak értékelése, hogy a gazdák mennyire ismerik a bioszenet és a komposztot.
  • Annak értékelése, hogy a piac hogyan reagál a REFERTIL bioszén és komposzt termékekre.
  • Annak értékelése, hogy a bioszén és komposzt technológiák használatának milyen potenciális korlátai vannak.

 

A REFERTIL projektről

Az iparszerű mezőgazdasági termelés bányászott, ill. nem megújuló foszfor és energiaigényes előállítású nitrogén műtrágyák folyamatos használatától függ. Becslések szerint az ipari forradalom óta az emberi tevékenység megduplázta a reaktív nitrogén, és megháromszorozta a foszfor mennyiségét a globális körforgásban. Komoly igény mutatkozik a mezőgazdaság fenntarthatóságának növelésére, valamint arra, hogy a mezőgazdasági termelésre jellemző pazarló, egyirányú tápanyagforgalom helyett a városi és a vidéki területek összekapcsolásával értékteremtő tápanyagkörforgás alakulhasson ki. Ebből a szempontból a szintetikus műtrágyák és vegyszerek mezőgazdasági felhasználásának csökkentése kulcsfontosságú cél, mely a szerves hulladékok, komposztként és bioszénként történő újrahasznosításával és felhasználásával érhető el. A REFERTIL projektben kifejlesztett termékek biztonságos, gazdaságos, szabványosított, nitrogén- és foszfortartalmú komposzt és bioszén termékek lesznek, melyeket kis és középméretű gazdaságok tudnak majd jövedelmezően alkalmazni a környezetkímélő mezőgazdaságban.

Üdvözlettel,
Edward Someus
projekt koordinátor