Az Európai Bizottság Belső Piac, Ipar-, Vállakozás- és Kkv politikájáért felelős Főigazgatósága (DG GROW) az Európai Bizottság Kötös Kutatóközpontjával (DG JRC) közösen egy külső szakértőkből álló technikai munkacsapatot (STRUBIAS TWG) hozott létre, melynek célja a struvite-bioszén-hamu termékek és azok előállításának kritérium rendszerének uniós szintű kidolgozása összhangban a termésnövelő termékek szabbályozásának új EU-tervezetével (COM(2016)157 FINAL).

A STRUBIAS technikai munkacsapat szakértőinek feladata a tanácsadás, beleértve a javaslatok, műszaki ajánlások és feltételek megfogalmazása a különböző melléktermékekből és szerves hulladékokból előállított újrahasznosított tápanyagokat (kiemelten a foszfor) tartalmazó bioszén, struvite és hamu termékek vonatkozásában. Ennek eredményeként, várhatóan 2018-2019-re kidolgozásra kerül a fenti termékek vonatkozásában a (1) termék minőségi követelményei, (2) kiindulási anyagokra vonatkozó feltételek, (3) a kezelési eljárásokra és technológiákra vonatkozó követelmények, valamint (4) minőségbiztosítási követelmények átfogó rendszere. Ezáltal bioszén termékek bekerülhetnek a termésnövelő termékekre vonatkozó rendelet II. mellékletébe, mint engedélyezett CE-termésnövelő termék összetevő. Így a rendeletben meghatározott feltételek és kritériumok maradéktalan teljesülése esetén szabadon forgalmazhatóvá válnak az Unió belső piacán, azaz bármely tagállamban.

A rangos STRUBIAS technikai munkacsapat 2016. június 6-7.-én tartotta az alakuló ülését Sevillában, ahol a bioszén termékvonal képviseletére a bioszén nemzetközi szakértő Edward Someus/Terra Humana Kft. került kiválasztásra.

A STUBIAS munkacsapatban dolgozó szervezetek teljes listája az alábbi hivatalos weboldalon érhető el: http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?it...

 

 

Category: 
Biochar